>

Stiropor ali stirodur

Stiropor je sinonim za ekspandirani polistiren. Ime “Styropor” je zaščitena blagovna znamka prvega proizvajalca ekspandiranega polistirena BASF,  ki pa je z leti postala splošno uporabljana beseda za ekspandirani polistiren. To je lahek, vendar čvrst izolacijski material, izdelan iz drobnih kroglic polistirena, ki med postopkom izdelave povečajo prostornino za 40-50 krat. Je odličen toplotni in zvočni izolator, prav tako je odporen na vlago, prepusten za paro, obstojen in trajen. Stiropor plošče se izdelujejo v različnih volumnskih težah ter temu ustrezno služijo različnemu namenu:

  • plošče  z volumnsko težo 12 kg/m3 in več se uporabljajo za toplotno izolacijo na nenosilnih in neobremenjenih mestih,
  • plošče volumnske teže 20 kg/m3 in več, za toplotno izolacijo poševnih in ravnih streh, sten, stropov in temeljnih plošč,
  • plošče  – 30 kg/m3 in več pa za toplotno izolacijo bolj obremenjenih površin na voznih površinah, ravnih strehah, stenah in temeljnih ploščah.

Stiropor pa se v gradbeništvu lahko uporablja tudi kot dekorativni fasadni element (zaključki, okenske obrobe…).

Stirodur je prav tako blagovna znamka, ki pa pomeni ekstrudirani polistiren. Namenjen je predvsem uporabi tam, kjer klasični toplotno izolacijski materiali tehnično ne ustrezajo – tam, kjer je neposredno okolje vlažno ter kadar so izolacije izpostavljene velikim obremenitvam. Struktura stirodur plošč iz iz ekstrudiranega polistirena daje izolacijski plošči izredno visoko tlačno in natezno odpornost, zato se ga uporablja tam, kjer je poleg toplotne zaščite potrebno zagotoviti tudi veliko, trajno nosilnost tal ali nosilnost fasadnih površin.

 

Ali ste vedeli?

Kameno volno pridobivamo iz kamnin vulkanskega izvora, kot so diabaz, bazalt in dolomit.
 

 
Proces pridobivanja kamene volne se prične s taljenjem vulkanske kamnine pri 1500° C. Te kamnine se stalijo v lavo, ki jo razvlaknimo z uporabo rotacijskih koles in z vpihovanjem zraka. Ta nastala vlakna se usedajo na tekoči trak, kjer se jim doda veziva. Vlakna se skupaj z vezivi preseli v komprimacijsko komoro, nato pa v trdilno peč, v kateri se zmes vlaken in veziva pri 250° C dokončno strdi.

Kategorije